Баклажани люблять поїсти: моя схема підгодівлі
Баклажани не вписуються в засвоєну мною схему підживлень овочів і всіх плодових культур.
А схема така:
- під час нарощування бадилля, листя, пагонів необхідний переважно азот;
- під час бутонізації і цвітіння азотом годувати припиняю, вношу комплексну суміш з переважанням калію і фосфору, звичайно, в складі є мікроелементи.
- для росту зав’язей ще раз через 10-14 днів повторюю попередню підгодівлю з калієм, фосфором і мікроелементами.
Схема мною перевірена і працює відмінно для всіх, крім баклажанів. До цього теж дійшла через власний досвід.
Не вірила іншим садоводам
Вбила собі в голову наведену вище схему і їй слідувала. Одного разу на ютубі дачниця показала свою теплицю з перцем і баклажанами. Якраз вона вносила підгодівлю.
І пояснювала: “Перці вже почали цвісти. Азот, органіку більше під них не вношу”. Я про себе думаю: “Правильно, по моїй схемі”.
Дачниця далі продовжує, показує баклажани і каже: “А ось баклажани люблять поїсти. Хоч і цвітуть вже, але я їх ще раз поллю органікою”. Вже не пам’ятаю, що вона там робила, може, настій кропиви або посліду.
Я тоді обурилася. Як же так, баклажани вже цвітуть, їм потрібен калій, а вона азот все ще ллє.
Сама перевірила випадково – полила настоєм кропиви
У мене на той момент був невеликий досвід вирощування баклажанів і зовсім неуспішний. Зав’язувалися по 1-2 плоди на кущ. Списувала це на наш сибірський клімат, адже вирощую все у відкритому грунті, без теплиць.
Але ось одного разу влітку знову стоять баклажани з одиничними квіточками, плодів немає, а вже літо в розпалі. Картопля цвісти зібралася. І я вирішила наполягти для неї бочку кропиви.
Загалом, це була моя перша і остання бочка. Нанюхалась, намазалася вдосталь, на все життя вперед. Так ось, вся бочка під картоплю не пішла, багато залишилося. Ми з чоловіком, вже не розводячи виливали все під кущі та дерева. Всі вижило!
І ще залишилося. Тут мій погляд впав на неврожайні баклажани. Подумала: “Все одно з них толку вже ні, гірше не буде”. І полили ми квітучі баклажани, всупереч моїй схемі.
Що тут почалося! Вже на другий день листя перетворилися з блідо-зелених до насичено-зелені. Через тиждень мої баклажани мали пишний вигляд, з величезними листками-лопухам, з’явилися плоди.
Тепер я даю баклажанів на одну азотну підгодівлю більше, ніж томатів і перців.
Ще одна чарівна підживлення – за кольором
Крім того, одного разу мене так само врятувала підживлення за кольором. Про неї я . Повторю коротко.
Рецепт знайшла в архіві якогось форуму садівників, переписала на папірець.
У 10 л води розчиняли:
- сечовину – 1 ст. л. ;
- сульфат калію – 1 ст. л. ;
- порошку борної кислоти – 5-10 м;
- марганцівки стільки, щоб розчин став рожевим.
Так підгодовували баклажани по листю в радянські часи, коли в магазинах не було достатку добрив і готових сумішей, як зараз.
Рецептом користуюся третій рік поспіль, результатом і урожаєм баклажанів задоволена.
Разом! Моя сьогоднішня схема підгодівлі баклажанів
Висаджую без квітів, перший коронний видаляю.
- Через тиждень після висадки вношу органіку або мінеральне азотне добриво.
- Ще через 10-14 днів, на початку цвітіння і плодоношення, повторюю попередню підгодівлю. Плюс, обприскую по листю (рецепт вище).
- Ще через 10-14 днів, у час масового цвітіння та плодоношення, зростання перших зав’язей, повторюю позакореневе підживлення по листю і тепер вже вношу комплексну суміш з переважанням калію і фосфору під корінь.
Для підживлення під корінь беру готову суміш в магазині спеціальну для томатів, перців і баклажанів, якщо ні, то універсальну для овочів. Моя улюблена – на основі гумусу від місцевого виробника. Дивлюся на склад, співвідношення N-P-K, вибираю ту, що підходить саме зараз.